Program


CCDF 24|AMAE & Save the last Dance for Me

CCDF 24|AMAE & Save the last Dance for Me

Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου 2024, Ιταλία, Κροατία, Βέλγιο

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Last event date: Sunday, Ιούνιος 16 2024 8:30PM

AMAE I Eliana Stragapede and Borna Babić

Το έργο AMAE διερευνά και αμφισβητεί την ανάγκη αλληλεξάρτησης στις ανθρώπινες σχέσεις. Την επιθυμία να αγαπιέσαι ανενεργά, αναζητώντας την ικανοποίηση του άλλου. Την επιθυμία να περιβάλλεται και να αισθάνεται κανείς ένα με τον άλλον, σε μία προσπάθεια αποφυγής αντιπαραθέσεων με την εξωτερική αντικειμενική πραγματικότητα. Από μία άποψη, αυτό μπορεί να εκληφθεί ως μία θερμή, ανθρώπινη συμπεριφορά: το να βρίσκεται κανείς σε αρμονία με τους άλλους, να μπορεί να στηριχθεί επάνω τους. Από μία άλλη άποψη, μπορεί να ερμηνεύεται ως μία προσπάθεια ενθάρρυνσης της αυταρέσκειας, της εξάρτησης, του ελέγχου. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει αυτή η ανάγκη μας; Που να μας οδηγεί από το να αγαπάμε στο να πληγώνουμε; Από το να προσφέρουμε φροντίδα, να γεμίζουμε εμμονές; Από το να υποστηρίζουμε, να ασκούμε έλεγχο;

Ιδέα, χορογραφία, ερμηνεία: Eliana Stragapede & Borna Babić
Δραματουργία: Margherita Scalise
Μουσική σύνθεση: Nenad Kovačić
Φωνή: Teresa Campos
Πρωτότυπη μουσική: Nicholas Britell
Μοντάζ ήχου: Giuseppe Santoro
Κοστούμια: Nina Lopez-Le Galliard
Σχεδιασμός φωτισμού: Benjamin Verbrugge

Οι Eliana Stragapede και Borna Babić, απόφοιτοι της Σχολής Codarts, είναι περφόρμερ, χορογράφοι και εκπαιδευτές με έδρα τις Βρυξέλλες. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους, ξεκίνησαν να συνεργάζονται επαγγελματικά με τη Marina Mascarell και τους Club Guy & Roni, και έκτοτε έχουν συμμετάσχει σε έργα κορυφαίων χορογράφων και ομάδων χορού. Μετά τη συνεργασία της με την ομάδα χορού Tanzmainz στη Γερμανία, η Eliana έγινε μέλος της χοροθεατρικής ομάδας Peeping Tom το 2020. Στο μεταξύ, συνέχισε να συνεργάζεται με τους Club Guy & Roni στην Ολλανδία. Ο Borna είναι συνεργάτης του Olivier deSagazan και μέλος της ομάδας χορού Ultima Vez / Wim Vandekeybus από το 2019. Το έργο AMAE τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στα Βραβεία Χορογραφίας του Nederlands Dans Theater μαζί με την ομάδα χορού Holstebro Dansekompagni. Επιπλέον, στον Διεθνή Διαγωνισμό Χορογραφίας του Ρότερνταμ το 2023 απέσπασε το βραβείο Partner Award - Codarts & Dansateliers.

Διάρκεια: 30'


Save the Last Dance for Me Ι Alessandro Sciarroni

Στο έργο Save the last dance for me, ο Alessandro Sciarroni συνεργάζεται με τους χορευτές Gianmaria Borzillo και Giovanfrancesco Giannini, ενορχηστρώνοντας τα βήματα του μπολονέζικου χορού «Polka Chinata». Πρόκειται για έναν ερωτικό χορό ντουέτου που παραδοσιακά χορεύεται αποκλειστικά από άντρες και έχει τις ρίζες του στις απαρχές του 20ού αιώνα: σωματικά απαιτητικός, σχεδόν ακροβατικός, θέλει τους χορευτές να στροβιλίζονται παραμένοντας αγκαλιασμένοι και λυγίζοντας τα γόνατα σχεδόν μέχρι το έδαφος.

Το έργο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Giancarlo Stagni, χορευτή που ειδικεύεται στο συγκεκριμένο είδος (Filuzziani), ο οποίος κατάφερε να αναβιώσει την αρχαία αυτή παράδοση χάρη στην ανακάλυψη και μελέτη αρχειακού οπτικοακουστικού υλικού της δεκαετίας του ’60. Όταν ο Sciarroni ανακάλυψε τον χορό αυτό τον Δεκέμβριο του 2018, συνειδητοποίησε ότι μόνο πέντε άτομα σε ολόκληρη την Ιταλία εξασκούσαν τις χορευτικές αυτές φιγούρες. Κατά συνέπεια, το έργο απαρτίζεται από μια περφόρμανς που εκτελείται από δύο χορευτές, καθώς και από μια σειρά εργαστηρίων με στόχο τη διάδοση και αναβίωση της δημοφιλούς αυτής παράδοσης που βρίσκεται σήμερα υπό εξαφάνιση.

Δημιουργία: Alessandro Sciarroni με τους Gianmaria Borzillo & Giovanfrancesco Giannini
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Giancarlo Stagni
Μουσική: Aurora Bauzà e Pere Jou (Telemann Rec.)
Styling: Ettore Lombardi
Τεχνική διεύθυνση: Valeria Foti
Τεχνικός περιοδείας: Cosimo Maggini
Επιμελήτρια, υπεύθυνη προώθησης, σύμβουλος: Lisa Gilardino
Διοικητική υποστήριξη & εκτελεστική παραγωγός: Chiara Fava
Επικοινωνία: Pierpaolo Ferlaino

Ο Alessandro Sciarroni είναι Ιταλός καλλιτέχνης με ενεργό δράση στις παραστατικές τέχνες και πολυετή εμπειρία στην έρευνα εικαστικών και θεατρικών τεχνών. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ σύγχρονου χορού και θεάτρου, μουσεία, γκαλερί και εναλλακτικούς χώρους, στα οποία εμπλέκονται συχνά καλλιτέχνες που προέρχονται από διαφορετικά πεδία. Το 2019 τιμήθηκε με τον Χρυσό Λέοντα - Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στον Χορό που του απένειμε η Μπιενάλε Βενετίας (Golden Lion - Lifetime Achievement in Dance by the Venice Biennial). Η δουλειά του αφορμάται από ένα εννοιολογικό εκμαγείο κατά τον τρόπο του Marcel Duchamp, ενώ αξιοποιεί ένα θεατρικό πλαίσιο στο οποίο εφαρμόζει και συνδυάζει τεχνικές και εμπειρίες από τον χορό, το τσίρκο και τα αθλήματα. Πέραν από τον αυστηρό, συνεκτικό και σαφή χαρακτήρα που εμποτίζει συνήθως τις δημιουργίες του, το έργο του αποκαλύπτει εμμονές, φόβους, ευθραυστότητες της περφόρμανς μέσα από την επανάληψη μιας συγκεκριμένης πρακτικής που παίζει με τα όρια της φυσικής αντοχής των περφόρμερ. Το καλλιτεχνικό του βλέμμα εστιάζει σε μια άλλη διάσταση του χρόνου, και στην ενσυναισθητική σχέση μεταξύ κοινού και περφόρμερ. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί παγκοσμίως: ανά την Ευρώπη, τη Νότια και Βόρεια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Έχει λάβει μέρος σε πληθώρα κορυφαίων διοργανώσεων: Μπιενάλε Χορού Λυών, Kunstenfestivaldesarts - Βρυξέλλες, Impulstanz Festival - Βιέννη, Μπιενάλε Βενετίας, Festival d’Automne, Festival Séquence Danse at 104 - Παρίσι, Centrale Fies, Abu Dhabi Art Fair, Crossing The Line in New York, Hong Kong Art Festival, Juli Dans Festival - Άμστερνταμ, TBA Festival Portland, Festival Panorama Rio de Janeiro. Το έργο του έχει, επίσης, παρουσιαστεί στο Centre Pompidou στο Παρίσι, στο κέντρο τεχνών The Walker Art Center Minneapolis, στην Punta della Dogana-Palazzo Grassi - Βενετία και στο Μουσείο MAXXI Museum της Ρώμης. Ο Alessandro Sciarroni είναι συνεργαζόμενος καλλιτέχνης της CENTQUATRE – Παρίσι και του Triennale Milano Teatro (2022-2024). Την παραγωγή των παραστάσεών του υπογράφει η Marche Teatro σε συνεργασία με επιφανείς τοπικούς και διεθνείς συμπαραγωγούς: Centrale Fies, Comune di Bassano del Grappa – Centro per la Scena Contemporanea, Amat, la Biennale de la danse – Maison de la Danse de Lyon, La Biennale di Venezia, Mercat de les Flors – Graner (Barcelona), Fondation d’entreprise Hermèsin στο πλαίσιο του προγράμματος New Settings και την ένωση corpoceleste_C.C.00# της οποίας είναι καλλιτεχνικός διευθυντής.

www.alessandrosciarroni.it

©Passages Transfestival-Metz 2023 | Φώτο: Raoul Gilibert

Διάρκεια: 20'Διοργάνωση: Υφυπουργείο Πολιτισμού (Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού) και Θέατρο Ριάλτο

Εισιτήρια: €8 (€30 για όλες οι παραστάσεις)
Ελεύθερη είσοδος για μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχους και επαγγελματίες χορού.

Δωρεάν μεταφορά από Λευκωσία προς Λεμεσό, για τις παραστάσεις που δεν θα παρουσιαστούν στην Λευκωσία.

Αναχώρηση από Κέντρο Χειροτεχνίας (Λεωφ. Αθαλάσσας)
Ώρα αναχώρησης: 19:00. Πληροφορίες: 99 618225

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Culture at Home
online.jegy.hu

Enjoy our online streaming services from the comfort of your couch!

Subscribe to newsletter

Get informed about the best programs!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ προκειται να ληξει!
estimated time left:
00:00

item(s) in basket

total:


Time limit has expired. Please, put item(s) in to basket again.