Program


Ήρωες
16

Ήρωες


 more

Μετά από τις επιτυχημένες τους παραστάσεις στην Αθήνα, οι Ήρωες, Γιάννης Φέρτης, Δημήτρης Πιατάς και Ιεροκλής Μιχαηλίδης, μεταφέρονται στο Θέατρο Ριάλτο.  

Τρείς γκρινιάρηδες βετεράνοι στρατιωτικοί ζουν έγκλειστοι σε ένα νοσοκομείο αναπολώντας τις παλιές τους δόξες. Ζουν με το όνειρο πως μια μέρα θα καταφέρουν να δραπετεύσουν και να ξαναβρεθούν στον έξω κόσμο. Καταστρώνουν φιλόδοξα και ανέφικτα σχέδια για την αποχώρησή τους, διασκεδάζοντας έτσι με την φαντασία τους την ανημποριά τους να κουνήσουν έστω και ένα μέτρο. Αυτή η συγκινητική και ανθρώπινη κωμωδία μετουσιώνει αυτούς τους απλούς ανθρώπους σε ήρωες καθώς με τη σκέψη τους ταξιδεύουν εκεί που οι ίδιοι δεν μπορούν να φτάσουν. 

Οι τρεις γνωστοί ηθοποιοί εξισορροπούν με περισσή δεξιοτεχνία ανάμεσα στο χιούμορ και στο δραματικό στοιχείο και αναδεικνύουν και οι τρεις  με εξαιρετικό τρόπο το αδιέξοδο,  τις συναισθηματικές μεταπτώσεις των   ηρώων τους αλλά και μια σειρά από θέματα που απασχολούν όλους μας. Ακριβές παύσεις, απολαυστικές περιγραφές και ακαταμάχητες  σκηνές συνόλου πετυχαίνουν όχι μόνο να γοητεύσουν αλλά και να ξεκαρδίσουν τους θεατές. 

Ο Νικήτα Μιλιβόγεβιτς, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους Σέρβους σκηνοθέτες της εποχής μας με πολλές παραστάσεις αλλά και βραβεία στο δυναμικό του, αξιοποίησε στο έπακρον το έργο και τους τρεις μεγάλους πρωταγωνιστές δημιουργώντας  ένα καμβά από σχέσεις τον οποίο οι τρεις μεγάλοι ηθοποιοί κεντούν αριστοτεχνικά, κτίζοντας μια μια τις εικόνες ωσάν να  ταυτίζονται με την αληθινή ζωή.

Ο βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας Gérald Sibleyras γεννήθηκε το 1961 στο Παρίσι. Το έργο του «Heroes» ή «Le Vent des Peupliers»  γράφτηκε το 2003,και έκανε πρεμιέρα στο Théâtre Montparnasse λαμβάνοντας τέσσερις υποψηφιότητες βραβείου Molière, συμπεριλαμβανομένου και του καλύτερου συγγραφέα (Meilleur Auteur-Best Author). H κωμωδία Ήρωες παρουσιάστηκε και στο θέατρο Vakhtangov  στην Ρωσία σε σκηνοθεσία του Rimas Touminas .Εν συνέχεια το έργο μεταφράστηκε από τον Τομ Στόππαρντ και παρουσιάστηκε στο West End του Λονδίνου. Τιμήθηκε με το Lawrence Olivier Best New Comedy Award.

Κριτικές:

Στην ερμηνεία των Γιάννη Φέρτη, Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Δημήτρη Πιατά, όπως έχουν καθοδηγηθεί από τον Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, χρωστάμε μια καλή, ατμοσφαιρική και συγκινητική πρώτη παρουσίαση του Γάλλου δραματουργού στην ελληνική σκηνή.

… Ο σκηνοθέτης έμεινε στο «παρασκήνιο» και χωρίς εμφανείς επεμβάσεις δούλεψε τις σχέσεις κι επιμελήθηκε μια δουλειά συνόλου που συγκινεί με το ανεπιτήδευτο ύφος της και διακρίνεται για τη λεπτομέρεια και την υψηλή ποιότητα της παραγωγής, χάρη στη συνεισφορά όλων των συντελεστών στην ωραία όψη, στην ατμοσφαιρική μουσική και στους ανάλογους φωτισμούς. Αθηνόραμα, Τώνια Καράογλου

… Η σκηνοθεσία του Νικίτα Μιλιβόγεβιτς σέβεται απόλυτα το έργο. Σε ένα λειτουργικό σκηνικό με μικρές διαφορές επιπέδων εναλλαγή ψυχρών και θερμών φώτων και φθινοπωρινά φύλλα να πέφτουν σε κάθε αλλαγή σκηνής, η παράσταση δε χρειάζεται να εκβιάσει τα συναισθήματα των θεατών με ακραίες οπτικές ή ακουστικές επιλογές. Στον Μιλιβόγεβιτς αρκεί η δημιουργία ενός αρμονικού και κομψού πλαισίου που θα δώσει τον χώρο στους τρεις πρωταγωνιστές του για να λάμψουν. Και το καταφέρνει με επιτυχία.

Ο Γιάννης Φέρτης εκπλήσσει με την κωμικότητα και το κέφι που παίζει τον Φερνάρντ, ο Δημήτρης Πιατάς τιθασεύει την πληθωρική του εκφραστικότητα και δίνει μία από τις πιο ουσιαστικές ερμηνείες της μεγάλης διαδρομής του και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης σε κάνει να πιστέψεις ότι δεν υποκρίνεται τον Γκουστάβ αλλά είναι Γκουστάβ…  

tospirto.net, Δημήτρης Καλαντζής

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Φέρτης, Δημήτρης Πιατάς, Ιεροκλής Μιχαηλίδης

Σκηνοθεσία: Νιkita Milivojevic
Μετάφραση: Μαριάννα Τόλη
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Κουστούμια: Μιχάλης Σδούγκος
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Παραγωγή: Art & Ether

Χορηγός: Medochemie
Χορηγοί Επικοινωνίας: Love FM, Wiz UrbanGuide, ΡΙΚ

Διάρκεια: 90'

Εισιτήρια: €22 / 18

Subscribe to newsletter

Get informed about the best programs!